( Naar een onvolledige Graeme Bell discografie.)
GRAEME BELL - Een Australisch Jazz Icoon!
Hans Koert
Een jaar geleden kreeg ik een mailtje van Bill Haesler, platenproducer uit Australië, jazzhistoricus en jazzmuzikant met een verzoek om hulp. Hij was op zoek naar een schoon exemplaar van de Graeme Bell compositie Rocking Horse Rag, zoals die begin jaren vijftig opgenomen werd in Europa. Ik plaatste zijn verzoek in de bijdrage Rocking Horse Rag, wat tot gevolg had dat hij een mooi exemplaar kon lenen van Rocking Horse Rag opgenomen in Parijs in 1953 opgenomen door het orkest van Paul Norman. Deze opname is één van de 46 nummers geworden op de nieuwste Graeme Bell 2CD, getiteld: A Compilation of his Recorded Compositions 1947-2007. (= Een verzameling op plaat opgenomen composities 1947-1997). Morgen wil ik deze schitterende plaat aan jullie voorstellen. Vandaag over zijn vroegste carriere - morgen volgt de rest.
Graeme Bell and his Australian Jazz Band (ca. 1950)
Graeme Bell, pianist, componist en bandleider, geboren in Melbourne, Australië is momenteel 94 jaar oud en sinds een jaar of wat in ruste. Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan, ook bij Graeme, en dit resulteerde in de eerder genoemde dubbel-cd, waarvoor hij de arrangementen schreef, een bijdrage leverde aan het bijbehorende boekje en zelfs nog een aantal titels op de piano vastlegde. De plaat werd uitgebracht op het New Market label ( NEW 32542)
Geboren op 7 september 1914 leerde hij als kind piano spelen en dankzij zijn jongere broer Roger, die afgelopen zomer overleed en aan wie de plaat opgedragen is, kwam hij in aanraking met de jazz. Ze speelden in een plaatselijke dansband, die enige bekendheid genoot in Melbourne en omgeving. In 1940 richtten ze hun eerste jazzband op, de Graeme Bell Jazz Gang, maar de Tweede Wereldoorlog, waarin Australië ook verzeilt raakte, gooide roet in het eten - de band werd al snel opgeheven. Na de oorlog richtten ze een Dixieland Band op en werd hij één van de organisatoren van de First Australian Jazz Convention in december 1946. In juni van het daaropvolgende jaar nam hij zijn eerste plaat op voor Regal Zonophone en één van de nummers, die ze opnamen was The Lizard - zijn eerste eigen compositie; eigenlijk een spontane improvisatie tijdens de opnamesessie, maar goed .... het kreeg de naam The Lizard en staat als eerste Graeme Bell compositie op deze verzamelaar.
Het tweede nummer heet Czechoslovak Journey, letterlijk Reis naar Tsjecho-Slowakije, een Graeme Bell compositie, die qua akkoorden wel erg veel lijkt op Lu Watters' Big Bear Stomp, refereerde naar hun eerste echte buitenlandse trip naar Tsjecho-Slowakije, waar ze speelden op een Internationaal Jeugdfestival in Praag. Ze bleven daar verschillende maanden plakken en werden daar razend populair, ook in Engeland waar ze later dat jaar heen trokken. Het publiek was razend enthousiast en John R.T. Davies, bij leven platenproducer, geluidsrestaurateur, verzamelaar en jazzmuzikant herinnerde zich deze concerten: We became drunk with the music, in that moment living, breathing jazz was reborn.(= We werden helemaal gek van de muziek, die echt was, leefde, ademde, bruiste.) No nostalgia, no aping Oliver, but jazz, starting up again from where it had lain dormant for the past ( = geen nostalgie, geen na-aperij van Oliver of zo, maar jazz, die de draad weer oppikte, waar het vijftien jaar geleden in slaap was gesukkeld). I don't think anyone present will ever forget that night. (= Ik denk dat iedereen die er bij was dit concert nooit zal vergeten).
Begin jaren vijftig komt Graeme Bell terug naar Europa om er te spelen. In Australië wordt zijn band ontbonden en richt hij zijn Ragtime Trio / Four op, die hem bekendheid op leverde in zijn eigen land. Als lid van de Combined Services Entertainment, een organisatie die de Australische troepen in het buitenland van ontspanning voorzag, speelde hij voor de soldaten in, onder andere, Korea. Zijn band werd ook het huisorkest in het Beverley Hills Bennelong hotel in Sydney en hij, in navolging van de hype gevoed door Chris Barber en Ken Colyer, werd zijn Skiffle Gang opgericht. Op de dubbel CD vind je ook twee nummers van deze groep: Come Skiffle Chicken en Skiffle Board Blues. (wordt vervolgd)
Morgen deel 2.
Hans Koert - keepswinging@live.nl
Een (onvolledige) Graeme Bell Discografie
Graeme Bell and his Australian Jazz Band - Australian Archive Series ( 1950s)
Humphrey Lyttelton - Graeme Bell - Backroom Joys (1974)
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Leerzame Linken
Oscar Aleman Al Gallodoro Stan The Man Klankdrukken Choro Music Roda Do Choro Flexible Records Hit of the Week-Durium Keep Swinging News letter Keep Swinging Contributions
No comments:
Post a Comment