Een Eric Dolphy verzameling - een bijna volledige discografie
2 juni 1964
ERIC DOLPHY - DE LAATSTE SESSIE
Hans Koert
Eén van de meest fascinerende musici uit de vroege jaren zestig is voor mij de altsaxofonist, basklarinettist en fluitist Eric Dolphy. Toen hij, onverwacht en veel te jong, op 29 juni 1964 overleed, was hij nog maar 36 jaar oud. Hij liet een aantal belangwekkende opnamen na – een indrukwekkende muzikale erfenis.
Geboren aan de westkust van de VS begon hij zijn carrière in het orkest van Roy Porter gevolgd door het Chico Hamilton Quintet. Hij begon basklarinet te spelen en trad op met het Charles Mingus Quartet. Hij maakte opnamen onder eigen naam voor het Prestige label; platen als Out There en Outward Bound ( New Jazz 8236). Begin jaren zestig maakte hij liveopnamen in het Five Spot Café met Booker Little, Mal Waldron, Richard Davis en Ed Blackwell; opnamen die nu tot de beste behoren die hij naliet. Hij werd lid van de John Coltrane band. Twee platen zouden mijlpalen worden in de moderne jazzgeschiedenis: Ten eerste de plaat Free Jazz van het Ornette Coleman Double Quartet ( inderdaad: acht spelers, te weten Ornette Coleman, Don Cherry, Scott LaFarro, Billy Higgings, Eric Dolphy ( op basklarinet), Freddie Hubbard, Charlie Haden en Ed Blackwell) en het uit februari 1964 stammende Out To Lunch met Freddie Hubbard, Bobby Hutcherson, Richard Davis en Tony Williams op slagwerk. Eric Dolphy, als leider van dit laatste kwintet, bespeelt de altsax, de basklarinet en de fluit.
Volgt nu een fragment van een concert van het Eric Dolphy Quintet in Berlijn, augustus 1961
In het voorjaar van 1964 gaat Eric met Charles Mingus voor twee-en-een-halve week op tournee naar Europa. De serie concerten begint in Amsterdam op 10 april tijdens een nachtconcert in het Concertgebouw in Amsterdam en eindigt op 28 april in Stuttgart, gisteren 45 jaar geleden.
Het werd een opmerkelijke tournee, omdat Eric aankondigde in Europa te willen blijven; Mingus’s nummer So Long Eric, refereert hieraan. In een blog, getiteld Charles Mingus Europe 1964 heb ik eerder over deze tournee geschreven. Geniet van een lang stuk, Take The A-Train, gemaakt tijdens één van de concerten ( Oslo) met Charles Mingus bas - Eric Dolphy basklarinet - Dannie Richmond - slagwerk - Clifford Jordan tenorsax - Jackie Byard piano en Johnny Coles trompet.
Eric hoopte in Europa meer werk te vinden; door zijn avant-gardistische stijl van spelen kwam hij in de VS moeilijk aan de bak; bovendien woonde zijn verloofde Joyce Mordecai in Parijs. Eind mei 1964 werd hij uitgenodigd voor een aantal concerten in ons land (Nederland) door Paul Karting van de Rotterdam Jazz Society B-14. Ik kwam daar regelmatig in de jaren zeventig, herinner ik me, aan het Hofplein meen ik.
Op vrijdag 29 mei 1964 komt hij aan op Schiphol en repeteert met het Misha Mengelberg Trio ( in feite een kwartet, maar Piet Noordijk werd ingewisseld voor Dolphy): Misha Mengelberg piano, Jacques Schols bas en Han Bennink slagwerk; de dag erop wordt er gerepeteerd met de Boy’s Big Band, geleid door Boy Edgar. In de informatieve documentaire Last Date, De Laatste Sessie, gemaakt door Hans Hylkema ( uitgebracht een aantal jaar geleden) vertellen de leden van het begeleidingstrio over hun kennismaking met Eric en hun bewondering voor zijn techniek. De composities die Eric had meegebracht om te spelen, zoals South Street Exit, The Madrig Speaks, the Panther Walks en Miss Ann waren verdraaid lastig om te spelen.
Eric Dolphy met het Misha Mengelbeg Trio en Boy's Big Band op het podium van het Concertgebouw Amsterdam (30 mei 1964) (foto Ton van Wageningen - (Muziekcentrum Nederland))
Misha wilde revanche nemen op Eric en schreef het Hypochristmutreefuzz, maar voor deze “killer diller” draaide Eric zijn hand niet om. Om middernacht 30 mei 1964 traden ze op in het Concertgebouw, vijf weken na het concert met Mingus. Eric werd begeleid door het trio van Mengelberg en door Boy ’s Big Band. Wat zou het mooi zijn als zou blijken dat dit concert bewaard gebleven is en zou verschijnen in de serie Jazz at the Concertgebouw, uitgebracht door het Nederlands Muziekcentrum (voorheen het Nederlands Jazzarchief), die eerder concerten van Chet Baker en Gerry Mulligan heruitbracht. Op één juni speelde Eric Dolphy met het trio in café De Kroon in Eindhoven en één nummer daarvan, te weten Epistrophy, werd uitgebracht op het ICP-label ( ICP 015). Weer een dag later, 2 juni, treedt het gezelschap aan in de VARA radiostudio in Hilversum voor een “live” concert en deze opnamen zijn gelukkig wel bewaard gebleven en heruitgebracht als Eric Dolphy – Last Date ( Emarcy 510 124) en het onderwerp in de gelijknamige documentaire Last Date, de Laatste Sessie.
Om een indruk te krijgen van Eric Dolphy’s stijl van spelen hier het nummer Epistrophy.
Om een indruk te krijgen van Eric Dolphy’s stijl van spelen hier het nummer Epistrophy.
Kenners bestempelen deze opnamen als Eric’s beste. Eind juni overleed Eric Dolphy onverwacht in Berlijn, niet tengevolgde van de één of andere verslaving, zoals je bij zo'n vroeg overleden jazzmuzikant wellicht zou denken, maar door een niet eerder onderkende suikerziekte.
Eric Dolphy en het Misha Mengelberg Trio in de VARA studio in Hilversum ( 2 juni 1964)(foto Muziekcentrum Nederland)
Hoewel deze opnamen alom als Eric’s laatste worden beschouwd, zijn er nog opnamen uit Parijs opgedoken, die negen dagen later opgenomen werden en uitgebracht zijn op het West Wind label als Naima en Unreleased Tapes.
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Hoewel deze opnamen alom als Eric’s laatste worden beschouwd, zijn er nog opnamen uit Parijs opgedoken, die negen dagen later opgenomen werden en uitgebracht zijn op het West Wind label als Naima en Unreleased Tapes.
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Hieronder vind je de platen uit mijn verzameling, waarop Eric Dolphy (mee) speelt. Wil je alle opnamen zien of meer details ga dan naar de online ERIC DOLPHY DISCOGRAPHY.
= eric dolphy quintet/outward bound (1960)
= oliver nelson/screamin' the blues (1960)
= eric dolphy/out there (1960)
= eddie lockjaw davis/birthday collection (3) (1960)
= charles mingus/in a soulful mood (1960)
= new jazz/original jazz classics sampler (1960-1961)= ornette coleman double quartet/free jazz (1960)
= john coltrane/in a soulful mood (1961)
= eric dolphy/immortal concerts five spot cafe nyc july 16, 1961
= john coltrane/live at the village vanguard (1961)
= charles mingus/the complete town hall concert (1962)
= eric dolphy quintet-herbie hancock/gaslight (1962)
= freddie hubbard/skylark (1963)= eric dolphy/sound (1963)
= eric dolphy/iron man (1963)= eric dolphy/illinois concert (1963)
= charles mingus/the impulse story (1963)
= eric dolphy/out to lunch (1964)= charlie mingus-eric dolphy/cornell ( 1964)
= andrew hill/point of departure (1964)= charles mingus/live in oslo (1964)
= eric dolphy/last date (1964)
No comments:
Post a Comment