Thursday, February 25, 2010

Rol Junell Hawaiian Novelty Orchestra: Hede tropiske næter i Finland

Rol Junell Hawaiian Novelty Orchestra: Hot Tropical Nights in Finland ( English) Rol Junell Hawaiian Novelty Orchestra: Zwoele Finse Nachten ( Nederlands) Rol Junell Novelty Orchestra: Hede tropiske næter i Finland ( dansk)

Musik der får smilet frem.!
Rol Junell og hans Hawaiian Novelty Orchestra: Hede tropiske nætter i Finland.
Hans Koert (dansk oversættelse: Jørgen Larsen)

Sidste år udgav Rol Junell og hans Hawaiian Novelty Orchestra deres første cd (RL-01). Medlemmerne i orkestret er foruden lederen Rol Junell, der er bosidende i Stockholm og spiller og giver undervisning i forskellige Hawaiiguitarer, Peki Jansson, som spiller almindelig guitar og mandolin, Ulrika Öhman, den kvindelige sanger, og endelig Egon Veevo, basspiller. De nævnte foruden Rol Junell er alle bosat på Finlands vestkyst i nærheden af Jakobstad. Rol Junell fortalte mig, at han er inspireret af Hawaiiguitarens gamle mestre som bl.a. Sol Hoopii, Sam Ku West, Gino Bordin, Roy Smeck og Jerry Byrd, men også af senere ikoner så som Bob Brozman og Steve Dawson ... I can't really say what has inspired me the most, is it the warm mellow sound of the steel guitar? Or is it just the simple reason, that it puts a smile on my face? ( = Jeg begyndte at studere det nærmere og fandt ud af, at det at spille Hawaiiguitar føles helt naturligt for mig).
Den akustiske National Tricone, foto af Jan Sandvik

Cden indeholder omkring et dusin numre. Jeg holder meget af indledningsnummeret, Kohala March', en traditionel Hawaii march, som blev indspillet første gang tilbage i 1914 af Pale K. Lua og David K. Kaili. Honolulu March er en anden traditionel Hawaii march fra 1910'erne - begge de nævnte var især kendte via Frank Fereras indspilninger af dem i 1920'erne. Sol Hoopii indspillede også begge numre i 1930'erne - et traditionelt repertoire, som ikke høres ofte nu om dage. I numre som On Moonlight Bay sunget af Ulrika Öhman trækkes der på adskillige Tin-Pan Alley schlagere med et tropisk vindpust. De tre første numre på cden har iøvrigt gæstespil af rytmesektionen fra gruppen Hot Club de Finlande, hvilket tilfører Kohala March, Maui No Ka 'Oi samt Django Reinhardts Minor Swing en særlig rytmisk puls.

Rol Junell spiller på en Rickenbacher Electro Bakelite, foto af Jan Sandvik

I videon nedenfor spilles åbningsnummeret Kohala March af Rol Junell og hans Hawaiian Novelty Orchestra. Guitaren, som Rol Junell spiller på, er bygget af Ari Jukka Luomarantha (AJL-Guitars) og er en nøjagtig kopi af Selmer Maccaferris Hawaiiguitar model fra 1930erne.

La Rosita og Yellow Roses er velkendte melodier fra 1950'erne, sidstnævnte oprindelig sunget af Canadas Yodelling Ranger', Hank Snow - popmusik, der for en hollænder som mig minder om Hollands Kilima Hawaiians i 1950erne. Hawaiimusik var også populært i Finland dengang og blev spillet af musikere som bl.a. Oni Gideon og Ossi Runnes Hawaiiorkester. Måske disse finske ikoner vil inspirere Rol til hans næste cd?

Cd-cover (RJ-01), design af Jan Sandvik

Cden har tre bonus-numre, som også indeholder et klip dokumentarvideo med titlen The Making of..., hvor Rol Junell ses i prøveoptagelser fra et kapel i Pörkenäs nær ved havet nogle kilometre fra Jakobstad, nogle scener er optaget fra optræden i Jakobstad og i Doo Bop Club i Vaasa. Af de to øvrige bonus-numre er det ene en skandinavisk folkemelodi sunget af Guy Sandvik, en pensioneret lokal fisker og ven af Rol Junell. Det sidste bonus-nummer er en solostump af Fascinatin' Rhythm sådan som Sol Hoopii spillede den i December 1938, her fra en live-optagelse i Doo Bop Club i Vaasa. Rol Junell, foto af Jan Sandvik
Cden, der er optaget i februar 2009 i kapellet i Pörkenäs, og filmstumperne fortæller os, at Rol Junell, der er vokset op med folkemusik, har det afslappet og sjovt sammen med bandmedlemmerne, når de spiller deres musik. Rol Junell, som tidligere arbejdede ved finsk TV og i pladestudier, begyndte at spille Hawaiiguitar for få år siden - I consider myself as a beginner ( = Jeg anser mig selv for en begynder i faget) - det var med melodier som An Orange Groove In California. Han fik lært den rigtige Hawaiiguitar-teknik af Peki Jansson, en guitarbygger, som også høres på cden. Rol Junells første Hawaiiguitar var en elektrisk Rickenbacher model B, senere udvidede han med en National Tricone. Orkestret håber at kunne spille ved festivaler og lignende i Finland og Sverige til sommer, men vil også meget gerne optræde udenfor Skandinavien. Jeg er sikker på, at musikken fra cden vil hjælpe dem godt på vej. Rol Junell ønsker for alle, der lytter til hans plade, at musikken vil bringe smilet frem hos lytteren - sådan som den gjorde hos mig.
Cd-cover design af Jan Sandvik.
Til sidst her vises i videon nedenfor nogle optagelser fra svensk TV under prøverne fra kapellet i Pörkenäs, Finland, optagelserne er også med på cden som bonus.

Rol Junell
I videon siger den svensk-irske reporter Paul Nutty: I walked in from a freezing cold Swedish winters day, and heard the warm Hawaiian glow. Never was I so glad - it saved me. ( =Jeg kom indenfor fra en kold, svensk vinterdag og lyttede til den varme, forførende Hawaiimusik, aldrig har jeg været så glad - det redede min blåfosne dag! )
Rol Junell, foto af Jan Sandvik

Cden kan købes online hos Grass Skirt Records.

Hans Koert (dansk oversættelse: Jørgen Larsen)
keepswinging@live.nl

Hawaii musik var meget populær i 1930erne i alle dele af verden. Det er blevet sagt, at folk, der blev presset af følgerne af den økonomiske depression dengang, længtes nostalgisk efter fjerne tropiske øer med hvide sandstrande og palmetræer og derfor fik hang til musik fra Stillehavs øerne ... Måske som følge af de nuværende trængte økonomiske krisetider her i starten af det 21. århundrede vil en genvakt interesse for denne musik sandsynligvis brede sig som bølger over en tropeøs kridhvide strand og derved frembringe illusionen om hede tropiske nætter, selv i Finland! Hvis du gerne vil informeres og holdes opdateret om indlæg som dette og lignende på Keepswinging bloggen, måske gennem lange og mørke polar-nætter i det nordlige Skandinavien, så skulle du registrere dig nu, og du får så tilsendt det ugentlige nyhedsbrev i din mailboks.

Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment