Tuney Tunes: Een veelbelovend, jong musicus (1949)
GER VAN LEEUWEN: EEN VERGETEN JAZZPIANIST
Hans Koert
Een paar weken geleden vond ik in een kringloopwinkel in Middelburg een stapeltje 78-toerenplaten - Parlophone, Decca, Columbia, His Master's Voice, Polydor, Tempo en Omega - dat soort spul, uit de jaren veertig en vijftig. Amerikaanse big bands en Tanzorchester. Ik had er een paar uitgezocht en wilde daar wel een paar euro voor geven, maar de dame die de zaak leidde zei: Neem heel de stapel maar, dan ben ik ze maar kwijt. Thuis bleken de meeste platen in slechte conditie en het bewaren niet waard ....... maar er zat één plaat tussen die me verraste, hoewel de titel van de groep weinig jazzy klanken beloofde: het Kwartet Ger Van Leeuwen.
KWARTET GERT VAN LEEUWEN: G. van Leeuwen (p.) G. Daalhuisen (b. ) - C. v.d. Berg (dr. ) K. Bruyn ( tenorsax) ANOTHER JUMP (Quick tempo) - DU 1005-1 ( opnamen van 16 december 1952)
Eigenlijk had ik één of ander populair deuntje verwacht in de categorie dertien in een dozijn, maar in plaats daarvan spatte er onvervalste bebop uit de groef. Reden genoeg om me eens in deze Ger van Leeuwen te verdiepen? Vandaag duik ik in de periode net na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij te vinden was in verschillende dansorkesten - later kom ik terug over zijn tijd als studiomuzikant en als componist en arrangeur bij de omroepen.
Ger van Leeuwen ( 1919 - 2008) (foto uit Tuney Tunes, maart 1949)
Ger van Leeuwen werd geboren in Amsterdam in 1919. Als zevenjarige begon hij met pianolessen, maar toen hij twaalf werd, had hij het daar helemaal mee gehad en stopte. Met wat vrienden, Jan-Jaap Clinge Doorenbos en Rob Field richtte hij een dansbandje op.
KRO-Dansorkest (begin 1948) (foto uit NJA Bulletin no. 20)
begin 1948)Hij leerde de tenorsax bespelen en toen hij zeventien was werd hij gevraagd mee te spelen met de Blue Ramblers o.l.v. Pi Scheffer. Hier speelde hij twee jaar, waarbij het ondertussen zijn pianostudie weer oppakte bij Han Beuker. In 1937 ging hij economie studeren, maar moest daarmee door de oorlog in 1943 mee stoppen. Hij maakte wat arrangementen voor Dick Willebrandts, die een eigen orkest had. Na de oorlog vond hij een baan bij de Entertainments National Service Association , de E.N.S.A, een organisatie, die Engelse soldaten in België en Frankrijk van amusement voorzag. Hij vond een baan in het orkest van Lex Van Spall en, nadat die band was opgedoekt in februari 1947, kon hij terecht bij het K.R.O. dansorkest van Klaas van Beeck. Hij maakte zijn plaatdebuut bij de Ramblers in juni 1946, waarmee hij de nummers Bouncin' in Bavaria en Rue de Radis opnam; laatstgenoemd nummer staat op de onlangs uitgebrachte en besproken CD The Ramblers in Brussel ( 1945-1946). Toen Henk Orthman, bassist bij Klaas Van Beeck een eigen band begon, het Rhythme-sextet, vroeg hij Ger als pianist en arrangeur. Ger speelde in de stijl van Nat King Cole, die hij bewonderde om zijn spel, zonder deze te kopiëren. De leden van het Sextet Orthman waren Ger Natte klarinet - Piet Baan gitaar - Ger van Leeuwen piano - Henk Orthman bas en Gerard Van Bezeij slagwerk. Jannie Bron was verantwoordelijk voor de zang. Volgende keer meer over zijn werk en carriere bij de omroeporkesten en de eigen opnamen met het veelbelovende zangeresje Riedel van Kleef.
Hans Koert
Oude 78-toerenplaten zijn bijna helemaal verdwenen uit rommelwinkeltjes en als er nog wat te vinden is, is dat meestal van slechte kwaliteit of oninteressant. Soms vind je nog wel eens een stapel, die je dan haast ongezien, laat staan - gehoord, meeneemt. Soms zitten daar verrassingen tussen - zoals deze keer: Het Kwartet Ger van Leeuwen. De Keep Swinging blog probeert zulke onderbelichte artiesten weer even in de schijnwerpers te zetten. Mis daarom niets ........ Vraag de wekelijke nieuwsbrief.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions