Cantora / compositora brasileira
CEUMAR: Braziliaanse klanken LIVE IN AMSTERDAM
Hans Koert
Een paar weken geleden werd ik gewezen op de nieuwste plaat van de Braziliaanse gitarist en zangeres Ceumar, die woont en werkt in Amsterdam. Haar vijfde plaat, getiteld Ceumar & trio - Live in Amsterdam werd eerder dit jaar uitgebracht. Het werd opgenomen in februari 2009 in het theater van het Tropenmuseum in Amsterdam en daar werd ze begeleid door een jazztrio bestaande uit Mike Del Ferro aan de piano, Frans van der Hoeven bas en Olaf Keus slagwerk.
Ceumar Coelho, Ceu betekent "hemel"en Mar "zee", werd geboren begin jaren zeventig in de Braziliaanse stad Itanhandu in de provincie Minas Gerais.
Ze groeide op in een muzikaal gezin - vader was muzikant en haar moeder zong graag. Ze studeerde viool, maar haar passie lag bij zingen, net als haar moeder, die meezong met de populaire liedjes van de radio. De populaire muziek, die toen vooral op de radio klonk wordt ook wel MPB genoemd, dat staat voor Musica Popular Brasileira. Een muziekstijl die ontstond eind jaren zestig - begin jaren zeventig en een heterogene groep musici bevatte, een generatie artiesten, zoals Gilberto Gil, zangeres Elis Regina en Maria Bethania om er een paar te noemen. Deze muziek werd populair in een donkere periode in de Braziliaanse politiek; een onplezierige periode met een politiek klimaat van toenemende angst en onderdrukking.
Midden jaren zestig kreeg die muziekstijl een boost dankzij populaire tv-festivals - voor de onderdrukte bevolking een soort muzikale uitlaatklep. Tijdens deze tv-festivals, die rechtstreeks uitgezonden werden, wees een jury van musici, critici en journalisten winnaars aan die in de prijzen vielen. Zanger, gitarist en componist Caetano Veloso, zanger-gitarist Milton Nascimento en artiesten zoals Chico Buarque de Hollanda, een singer-songwriter uit Rio, die in 1966 bij de winnaars hoorde, waren artiesten die grote indruk maakten op Ceumar en haar beïnvloed moeten hebben ....... Deze MPB kan het best omschreven worden als een mix van Jazz en soul en de traditionele sambamuziek.
Ceumar & Trio ( v.l.n.r.: Mike Del Ferro - Frans van der Hoeven - Ceumar - Olaf Keus ( foto: Ben Mendes (http://www.ceumar.net/)
Ze begon naam te maken door Amerikaanse- en Braziliaanse hits te zingen in cafés in de regio Minas Garais, voordat ze in 1995 naar de wereldstad Sao Paulo verhuisde.
Hier ontmoette ze Zeca Baleiro, met wie ze in 2000 haar debuutalbum Dindinha maakte, wat haar op de podia van allerlei muziekfestival in Zuid-Amerika bracht. Dankzij dit eerste album werd ze uitgenodigd om in juli 2003 op te treden op het Belgische Sfinks Festival. Tussen 2000 en 2009 bracht ze nog drie platen uit: Sempre Viva, Achou! en Meu Nome, de laatstgenoemde een registratie van een live-optreden in het FECAP-theater van Sao Paulo. In 2005 ontmoette ze op één van die Zuid Amerikaanse festival Mike del Ferro en zijn trio en uit deze ontmoeting vloeide een Europese tournee voort. In 2009 verhuisde ze naar Amsterdam en begon hier weer op te treden met Mike Del Ferro - haar laatste album Live in Amsterdam, eerder dit jaar uitgebracht, is hiervan een resultaat.
Ceumar wordt begeleid door drie ervaren jazzmuzikanten. Mike Del Ferro studeerde aan het conservatorium van Amsterdam. Hij reisde de hele wereld door met een indrukwekkende lijst musici en speelt graag en vaak met musici uit andere culturen. In 2000 maakte hij een plaat, die ik in mijn verzameling tegenkwam, getiteld Mike Del Ferro plays Belcanto, waarin hij klassieke Belcanto liederen gecomponeerd door bijvoorbeeld Verdi, Puccini en Nebucco, om er een paar te noemen, omvormt tot jazznummers. Frans van der Hoeven speelt op honderden (!) platen mee als bassist met musici als Jesse van Ruller, Bert Joris, Tineke Postma, Fay Claasen en Jeroen van Vliet. Ik hoorde hem in februari 2005 op bas met het Jesse van Ruller trio (+ Bert Joris) tijdens een concert in Porgy en Bess Terneuzen. Olaf Keus is een slagwerker, die vaak optreedt met muzikanten uit Zuid Amerika, zoals Ramon Valle, zangeres Deborah J. Carter en de Surinaamse fluitist Ronald Snijder.
Ceumar. (foto: Hans Speekenbrink (http://www.ceumar.net/))
De plaat Ceumar & trio - Live in Amsterdam bevat negen nummers, waarvan bijna de helft eigen composities. Eén van die eigen nummers is Jabuticaba Madura, dat gaat over een Braziliaanse vrucht genaamd Jabuticaba. Ik vond een fragment van dit nummer dat ik graag wil laten horen.
Twee nummers, Dindinha en Pecadinhos, zijn van de hand van Zeca Baleiro, die ook op haar gelijknamige eerste plaat meespeelde en produceerde: Dindinha en nu voor het eerst in een live-versie te horen is. Girias do Norte, een geweldig nummer, komt oorspronkelijk uit het noorden van Brazilië. Het ritme dat je hoort heet coco en werd populair gemaakt door José Gomes Filho, beter bekend als Jackson do Pandeiro. Ik wil afsluiten met dit nummer gespeeld tijdens het VPRO programma Vrije Geluiden.
Ceumar ( foto: Claudia Dorei (http://www.ceumar.net/ )
Als je net als ik houdt van Braziliaanse muziek, dan kun je niet om deze fraaie plaat heen. Het is te verkrijgen via de site van CDBaby.
En als je van Braziliaanse muziek houdt, bezoek dan ook eens de de Choro-music blog!
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Een paar jaar geleden verhuisde de Braziliaanse zangeres Ceumar van Sao Paulo naar Amsterdam en trad ze live op met een trio bestaande uit Nederlandse jazzmusici: Mike Del Ferro - Frans van der Hoeven - Olaf Keus. Dit optreden in het Tropentheater in Amsterdam is uitgebracht en al weer het vijfde album van deze Braziliaanse zangeres, die in haar moederland als zangeres en componist sinds 2000 een carriere heeft opgebouwd. Keep Swinging beluisterde haar Nederlandse debuutalbum en raakte onder de indruk. Als je niets wilt missen volg Keep Swinging dan via Twitter of vraag de gratis nieuwsbrief.
Retrospect
Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions
No comments:
Post a Comment